"Constatul amiabil" - inventie CSA

Zilele trecute citind revista presei am dat de un articol pe dailybusiness.ro privind procedura de constatare amiabila (vezi aici) desi citesc in fiecare zi cu placere articolele de pe acest site am fost dezamagita de folosirea cuvantului "constat" care nu exista in DEX. Mai mult decat atat, folosirea repetata in acest articol si mai ales prezenta lui chiar in titlu m-a facut sa las un comentariu autorului privind acest aspect.
Astazi, vizualizand stirile de pe acelasi site imi apare in fata ochilor parca obsesiv "constatul" de care va vorbeam, intr-un alt titlu. Dau click si raman surprinsa (placut chiar). Autorul ne explica printr-un alt articol - drept la replica, de ce s-a folosit acest termen.
Practic, explicatia lui este simpla: jurnalistic a preluat exprimarea CSA (Comisia de Supraveghere a Asigurarilor) si se poate considera lipsit de vina (desi jurnalistii ar trebui sa cunoasca mai bine limba romana decat oricine) si in acelasi timp, economic, scuza CSA deoarece in economie sunt momente in care pentru un anumit element/actiune/eveniment DEX-ul nu ajuta printr-un cuvant definitoriu, asa ca dat fiind aceasta situatie si-au luat libertatea de a inventa un cuvant, cu timpul multi il vom prelua si il vom folosi iar Academia Romana (singura care poate aduce completari) il va "oficializa" drept un element din dictionarul limbii romane.

0 comentarii:

Copyright © 2009 - Vrabiutza - is proudly powered by Blogger
Smashing Magazine - Design Disease - Blog and Web - Dilectio Blogger Template