"Constatul amiabil" - inventie CSA

Zilele trecute citind revista presei am dat de un articol pe dailybusiness.ro privind procedura de constatare amiabila (vezi aici) desi citesc in fiecare zi cu placere articolele de pe acest site am fost dezamagita de folosirea cuvantului "constat" care nu exista in DEX. Mai mult decat atat, folosirea repetata in acest articol si mai ales prezenta lui chiar in titlu m-a facut sa las un comentariu autorului privind acest aspect.
Astazi, vizualizand stirile de pe acelasi site imi apare in fata ochilor parca obsesiv "constatul" de care va vorbeam, intr-un alt titlu. Dau click si raman surprinsa (placut chiar). Autorul ne explica printr-un alt articol - drept la replica, de ce s-a folosit acest termen.
Practic, explicatia lui este simpla: jurnalistic a preluat exprimarea CSA (Comisia de Supraveghere a Asigurarilor) si se poate considera lipsit de vina (desi jurnalistii ar trebui sa cunoasca mai bine limba romana decat oricine) si in acelasi timp, economic, scuza CSA deoarece in economie sunt momente in care pentru un anumit element/actiune/eveniment DEX-ul nu ajuta printr-un cuvant definitoriu, asa ca dat fiind aceasta situatie si-au luat libertatea de a inventa un cuvant, cu timpul multi il vom prelua si il vom folosi iar Academia Romana (singura care poate aduce completari) il va "oficializa" drept un element din dictionarul limbii romane.

Dorele, ne miscam si noi mai cu talent?

nu este asa ca in ultima vreme vedeti muncitori lucrand de zor in Bucuresti (evident la astuparea unor gropi - sau cel putin asta va inchipuiti voi)? mai ales dimineata cand va indreptati spre birou sau, si poate chiar mai des, seara cand va intoarceti spre casa?
Eu de cel putin 2 saptamani sunt urmarita in trafic de asa ceva... De fel sunt genul care nu vrea sa se gandeasca la "teoria conspiratiei" asa ca incerc sa uit imediat ce reusesc sa ii ocolesc.
Asta mi s-a intamplat in fiecare zi, bara la bara (dimineata si seara) hop si ei. Intre 11 si 16 se deoache asfaltul sau cum??
Trecem peste... Uuuusaaaaaaaa!!!
Ei, cireasa de pe tort a fost in seara asta cand am incercat sa adorm ceva mai devreme (gen 22,00) sa recuperez orele aiurea pierdute din ultimele zile si, ce sa vezi? Exact atunci aud claxoane disperate, huruieli, tot tacamul. Pana sa ajung la geam ma gandeam ca au venit pompierii sa salveze o pisica ramasa pe creanga unui copac. NU!!!! Erau tot Dorel-istii nostri!!!!!! Asfaltau Dr. Taberei!!!!
(pardon, o zona de 5 m). La ora asta mai oameni????
Si tot vorbind de Dr. Taberei, ar trebui asfaltata o Ana lui Manole pe undeva in zona, poate cu ocazia asta se termina asfaltarile anuale. In special str. 1 Mai (fosta Compozitorilor). Il inteleg pe primar, in mod sigur este un blestem. Acela de a "aparea" in mintea lui in fiecare an mii de gropi invizibile...

"Incredibil!!!! Dar aceasta masina este chiar a mea!!!"

Vorbeam cu un amic... diverse (pe mess, bineinteles, ce credeai?). D'alea: "si cu criza cum iti mai merge?", "am inlocuit berea cu apa de la chiuveta... etc." d'astea apoi, dat fiind "experienta" mea vasta si incercarile prin care a trecut masina pe care o conduc de 2 ani, evident, sunt intrebata de starea actuala a acesteia.

Amicu’: merge VAZ-u? (VAZ = VAZ-uca = un Logan 1.4 Mpi)

Amicu’: tot rosu e?

Eu: : ))

Eu: hmmmm

Eu: pai

Eu: sa ma uit mai bine

Eu: : ))

Eu: inca mai este rosu

Eu: : ))

Amicu’: nu mai are si alta culoare pe el?

Amicu’: e bine atunci

Eu: nu

Eu: inca este ok

Eu:

Eu: trebuie sa intre acum in service

Eu: doar o mica revizie

Amicu’: aha....e ultima revizie nu?

Eu: mai

Eu: sincer imi doresc sa mai fac revizii

Eu: deci asta ii doresti VAZ-ucai?

Eu: ultima pomenire, pardon, revizie

Eu: : ))

Amicu’: nu, din partea mea Cat Mai Multi Kilometri !!! la 100.000 sa-i faci tort

Amicu’: cu bomboane

O persoana cu prestanta!

.... nu oricum, ci aceea care insista pe acest aspect! Dar ce inseamna?
Inseamna sa iti imaginezi ca lumea sta tot timpul cu ochii pe tine si ca fiecare gest iti este judecat. Inseamna sa furi o floare din gradina Cismigiului sa fugi si sa ramai marcat pentru mult timp: "maine-poimaine voi primi prin posta acea rusinoasa amenda iar toti vecinii vor afla si ma vor arata cu degetul".
Inseamna sa te opresti dintr-un sarut patimas in mijlocul orasului "de', asa ceva nu se cade, te vede lumea!"
.... sa asculti, tanar fiind, la toate ineptiile cu "nu e bine, maica" ale batranilor si sa iti revina obsesiv in minte la fiecare intentie de a-ti simti tineretea facand lucruri "nebunesti".
.... cat si atunci cand faci ceva ce "niciodata nu m-as fi gandit ca pot face asa ceva, nu corespunde principiilor mele", sa iti placa dar sa spui NU si sa inchizi usa in nas acelei placeri.
.... cum ar fi sa te vezi cu un partener de afaceri si primul lucru pe care i-l spui sa fie "scuze, frate, fata asta batuta dar ieri nu am stat sa analizez proiectul nostru m-am dus cu baietii la meci, dupa am fost la curve, ne-am asigurat ca suntem beti asa cum este scris la carte si am cantat serenade deocheate nevestelor sub geam". EXCLUS!!! Varianta cea mai buna este aceasta: "ma scuzati pentru starea pe care o am, dar de 4 nopti nu reusesc sa pun geana pe geana gandindu-ma doar la proiectul pe care il avem in derulare si cum am putea sa maximizam profitul".

Interesant, nu?! Ce-ar fi sa ne invitam seful la betii, sa facem glume "proaste" de clasa a V-a cu colegii (pasta de dinti pe tastatura, superglue pe scaune etc.)?

Exclus?

UPDATE: Nici o lacrima

* Update: adaug si Savoy - Pana la lacrimi





Imi place sa ascult foarte multa muzica, si cei care imi sunt aproape stiu ca aceasta este de cele mai multe ori romaneasca din anii '60-'80 (cu Angela Similea pe primul loc). Ma bucura acest gen de muzica si de putine ori asociez versurile cu viata reala insa un cantec pe care il tot reascult are versuri care se apropie foarte mult de ceea ce simt in aceste zile - Nici o lacrima de Dan Spataru.



Nici o Lacrima:


Nici o lacrima,
Nici o lacrima,
Nici o lacrima
Numai zambete, numai cantece, numai patima
Fata tanguiri,
fara vreun regret,
fara nopti tarzii
Tot acum s-a sfarsit, nu mai plang in zadar asteptind sa revii

Voi gasi fericirea timpul nu-i pierdut
Voi lua viata-ntreaga de la inceput
Voi sti sa cred in cuvant
dar nu si-n vorbele-n vant
Voi gasi o iubire cum altele nu sunt


Nici o lacrima,
Nici o lacrima,
Nici o lacrima,
N-are rost sa plang pentru cine-a fost fara inima
Poate a fost un joc,
poate a fost un vis
sau orice-ar fi fost
Clip-aceea a trecut, sa o chem inapoi nu mai vreau, n-are rost

Alergand dupa soare alte versuri cant
Aripi mari port in suflet inca nu s-au frant
Cand voi gasi ce-mi doresc
voi crede-n dragostea mea
si nu voi avea
nici o lacrima
nici o lacrima in ea.

Jogging again! + UPDATE

Dupa o pauza de aproape un an am reinceput programul de... jogging.
Cu greu dar am reusit! :)
Iar acum ma bucur in fiecare dimineata la ora 6,00 de racoarea diminetii, zambesc cand vad cele cateva femei trecute de 60 de ani cum se distreaza impreuna cu noi la aparatele de fitness din parc (Dr. Taberei) si chiar daca dupa zile intregi de semi-somn si o alimentatie aproape inexistenta am reusit sa imi termin "programul" iar dupa m-am simtit senzational!
Pentru acest stil sanatos de viata ii multumesc tatalui mei si lui Laurentiu care a reusit anul trecut sa stearga ultimii ani de vegetat pe scaun.

UPDATE: as vrea sa incerc si eu asa ceva cu Kiki (pisicuta mea) ;;)

Multumesc!

Nu multi pot spune "multumesc"! Nu multi vor sa asculte. Nu multi vor sa vada binele pe care altii l-au facut pentru ei si nu multi vor sa faca bine la randul lor.
Ascult, vad si multumesc!
Multumesc parintilor, prietenilor, strainilor si oricarui element care s-a strecurat in viata mea pentru ca datorita tuturor sunt cea de azi.
Multumesc!

Copyright © 2009 - Vrabiutza - is proudly powered by Blogger
Smashing Magazine - Design Disease - Blog and Web - Dilectio Blogger Template