Ai vazut? Ploua! - Da? Da-mi link-ul

Zilele trecute am primit pe mail un articol/post de pe un blog (din pacate nu stiu al cui este). Mi-a placut titlul foarte mult cat si textul in sine. De altfel, parca nici nu mai era nevoie de alte cuvinte. Titlul spune tot! Dar am sa redau mai jos o mare parte din textul respectiv (asa se cuvine, doar este opera altcuiva!):

"Ora 8 dimineata. O noua zi. Repede pornesc comp-ul, Facebook, Face.md, messenger-ul, yahoo mail, gmail pe toate repede sa vad cu ce respira azi lumea. Deschid reader-ul - acolo vreo 70 de ziare si agentii… Stiri, senzatii, catastrofe, violuri, revolutii, fox twitter-ul imi sare in cap cu noi update-uri de la vreo 300 de followers de la cateva conturi. Nu observ bine ca deja se apropie amiaza. Mai dau fuga pana la magazine sa-mi iau niste mancare. Cam asa decurg zilele multor tineri de astazi care se refugiaza in blogging, twitter-ing si in chat-uri cu “friends”-ii din retelele sociale.
De ce tinerii au nevoie sa piarda frumoasele zile de vara in camerele apartamentelor si cu nasul in monitorul de 85 de Hz? Ne laudam unul altuia cu prieteni multi, cu poze haioase si cu polemici pe forumuri care ne dau certitudinea ca noi suntem o voce importanta si opinia noastra chiar conteaza. De fapt realitatea tinde sa devina una virtuala, cu bani virtuali, revolutii virtuale, cu prieteni virtuali pe care ii vedem doar prin webcam sau in pozele recent uploadate pe twitpic sau pe aceleasi retele sociale. Pe cat de departe se afla societatea moderna fata de realitatile descrise in filmele copilariei noastre, Star Trek sau Terminator sau Matrix…
Devenim invizibili. Omul modern nu mai simte realitatea, nu simte ca traieste, iar retelele sociale vin ca un medicament de amortizare a stresului. Individualismul liberal chiar incurajeaza dezvoltarea acestor retele pentru a putea obtine un profit maxim si o societate care sa fie alungata in realitatea unei lumi care nu exista. Omul simte ca traieste doar atunci cand polemizeaza pe forumuri. Priveste stirile la TV, afla vremea de pe Yahoo. Citeste ziare din reader si se distreaza pe pagini cu video-on line full lench. Nu in zadar circula gluma - “ai vazut? Ploua! - Da? Da-mi link-ul”.
Din pacate, constat nu doar dedublarea personalitatii, dar si faptul ca omul pierde simtul realitatii, nu simte ca exista, nevroze permanente, in cap sta doar cu imaginarul realitatii care devine model pentru generatia care vine. Haosul controlat, timpul care se accelereaza, viata care se simplifica pana la absurd, totul codificat in chip-uri si limbajul 0 si 1.
A mai trecut o zi parca a trecut o ora, iarasi este tarziu. Abia de ma pot rupe de la discutia febrile de pe Facebook si de la a mai upload-a ceva pe youtube, pe widdler sau 220.ro
Ne secatuim limbajul cu englezismele care invadeaza creierul unui tanar, care a pasit in lumea cuprinsa de agonia virtualului binar. E un proces mai satanic decat rusificarea fortata a tarismului.
(…)
Multi dintre prietenii nostri ne cunosc doar din perspectiva limbajului binar si nu ne-au cunoscut decat sub forma unor fisiere pe care adesea le-au dat “Delete”.
(…)
"

0 comentarii:

Copyright © 2009 - Vrabiutza - is proudly powered by Blogger
Smashing Magazine - Design Disease - Blog and Web - Dilectio Blogger Template